Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Kun je ziek worden van borstimplantaten?

In dit nieuwsbericht laten wij de reactie en duiding zien van de NVPC naar aanleiding van de uitzending Jinek op 23 september 2019 over de risico’s van borstimplantaten.

Reactie NVPC door Marc Mureau, Voorzitter NVPC

In de uitzending van het tv-programma Jinek van 23 september 2019 werd gesproken over de risico’s van borstimplantaten. Aan tafel zaten Henry Dijkman, onderzoeker aan het Radboud UMC, Ancilla van de Leest en Ervina von Schükkmann, die beide hun implantaten hebben laten verwijderen omdat ze er ziek van zouden zijn geworden. In de uitzending werd verder het belang van goede voorlichting door plastisch chirurgen benadrukt.

Voormalig model Ancilla van de Leest kwam onlangs in het nieuws, omdat ze ziek zou zijn geworden van haar siliconen borstimplantaten. In de uitzending ging zij in op het verband tussen het verwijderen van borstimplantaten en het verdwijnen van haar klachten. Er zou in eerste instantie ook een plastisch chirurg aan tafel zitten, maar de redactie besloot uiteindelijk dat hier toch geen ruimte voor was, waardoor er geen duiding of tegengeluid vanuit de beroepsgroep te horen was tijdens de uitzending.

Zoals ook recent na uitzendingen van het tv-programma Radar, is het waarschijnlijk dat er zich diverse ongeruste patiënten melden of dat u wordt geconfronteerd met veel extra vragen van patiënten. Op de NVPC-website staat in dit kader veel nuttige informatie voor patiënten, zoals de meest recente versie van de chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten.

Verder heeft de NVPC samen met het Nivel en het RIVM recent een groot onderzoeksvoorstel ingediend om meer inzicht te krijgen in de eventuele relatie tussen het hebben van siliconen borstimplantaten en het ontstaan van deze gezondheidsklachten. Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent dit dossier.

Duiding NVPC naar aanleiding media-vragen:
‘Kun je ziek worden van borstimplantaten?’

(nieuwsbericht 23 augustus 2019)

In de media verschenen deze week diverse berichten over een patiënte die haar borstimplantaten heeft laten verwijderen, omdat zij ziek zou zijn geworden van haar borstimplantaten. Hierbij reageert de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op de berichtgeving, waaronder het NOS-artikel over de zogenaamde ‘borstimplantatenziekte.’

De term “borstimplantatenziekte” is onder medische professionals bekend als het ASIA-syndroom (Auto-immune Syndrome Induced by Adjuvants). Het ASIA-syndroom (ASIA) is niet specifiek voor borstprothesen. Het kan voorkomen na implantatie van elk type prothese of “vreemd lichaam” (adjuvants) in het menselijk lichaam, zoals bijvoorbeeld een spiraaltje, pacemaker of heupprothese. Waarschijnlijk is ASIA het gevolg van een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen dit “vreemd lichaam”.

ASIA kent veel aspecifieke klachten. In het artikel wordt echter gesproken van een direct verband tussen het verwijderen van borstimplantaten en het verdwijnen van deze klachten. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Daarnaast is de diagnose van ASIA lastig te stellen. Zonder duidelijke diagnose of medische noodzaak wordt niet overgegaan tot het verwijderen van borstprothesen, omdat hieraan ook risico’s verbonden zijn. Gelukkig laat bestaand onderzoek zien dat ASIA niet vaak voorkomt. Een eerste verkenning van cijfers uit het landelijk borstprotheseregistratiesysteem (DBIR), dat sinds 2015 bestaat, laat zien dat in 2% van de gevallen de borstprothese werd verwijderd vanwege (het vermoeden op) ASIA.

Er zijn in het verleden verschillende onderzoeken gedaan om een verband tussen ASIA en het hebben van borstimplantaten aan te tonen met wisselende resultaten. Het probleem van de meeste onderzoeken is dat er onvoldoende rekening is gehouden met overige factoren die de kans op auto-immuunziekten verhogen, zoals roken. Er is dus meer goed onderzoek naar ASIA nodig. De NVPC heeft recentelijk een groot onderzoeksvoorstel ingediend om meer inzicht te krijgen in het voorkomen van ASIA in Nederland en een eventuele relatie met borstprothesen. Het beantwoorden van vragen over onwenselijke bijwerkingen is een prioriteit voor de NVPC.

Tot slot is de NVPC in overleg met betrokken partijen zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sociale zaken over de invulling van de maatregelen zoals voorgesteld door minister Bruins eerder dit jaar.

Patiëntveiligheid staat voor de NVPC voorop. Als vereniging benadrukken we daarom ook dat vrouwen met borstprothesen, die zich zorgen maken of denken klachten te hebben gerelateerd aan borstprothesen, altijd een afspraak kunnen maken bij hun plastisch chirurg voor nader onderzoek.

Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie
Orteliuslaan 1
3528 BA UTRECHT
T: 030 7670484
W
: www.nvpc.nl